1. rész

Sziasztok!

Sziasztok! De jó, hogy találkozunk! Én Doktor Fogsor vagyok, a tudós manó, és mindent, de tényleg mindent tudok a fogakról. Ebben a házban lakom Anyával, Apával, Nagymamával, Rolival és Liával.

Roli nagycsoportos óvodás, nemrég múlt 6 éves. A legjobban egy hatalmas játékvárral és a játék katonáival szeret játszani. Szívesen focizik, szeret kisautókat tologatni és imádja a fagyit. Nem szeret viszont öltözködni, és este lefeküdni aludni. Szóval pont olyan, mint minden hat éves nagycsoportos, aki a környékünkön lakik. Lia még csak 8 hónapos. A legjobban hason kúszva vagy négykézláb mászva szeret közlekedni a lakásban. Utálja a pelusozást, és azt, ha nem kap azonnal bébiételt, amikor megütögeti az etetőszéket. Szóval pont olyan, mint minden 8 hónapos, akit eddig ismertem.

Azt kérdezed, hogy én milyen vagyok? Pont 100 éves tudós manó vagyok, nagyon szeretem az erdei szamócát, a fogakat és imádom a könyveket. Utálom viszont, ha valaki megrángatja a szakállamat, vagy megpróbál megetetni babfőzelékkel. Szóval pont olyan vagyok, mint minden 100 éves tudós manó a környéken.

Hogy kerülök ide? Hát ez nagyon egyszerű. A manótörzs, ahonnan származom minden családhoz küld egy tudós manót, hogy titokban megtanítsa őket arra, hogyan kell jól bánni a fogakkal. A fogmosó pohár mögött laktam és amikor belépett valaki a fürdőszobába azonnal láthatatlanná váltam a varázsfogkefém segítségével. Aztán egy szép napon annyira belefeledkeztem a legújabb könyvembe, hogy elfelejtettem láthatatlan lenni.

- Te ki vagy? – kérdezte egyszer csak Roli egészen közel hajolva hozzám. Annyira meglepődtem, hogy ijedtemben a plafonig ugrottam.
Hogy láttál meg? – kérdeztem akkor Rolitól.
- Hát a szemeimmel – válaszolta Roli. Akkor már tudtam, hogy nincs mit tenni, el kell mondanom mindent.
- Doktor Fogsor vagyok, a tudós manó és mindent tudok a fogakról – mondtam gyorsan, mert még mindig tartottam egy kicsit Rolitól.
Az nagyon uncsi – mondja Roli és már fordul is ki a fürdőszobából.
Gondolod? – kiáltottam utána. - Gyere csak vissza Roli, hadd meséljek Neked egy kicsit részletesebben erről a dologról.
Roli, futás az ágyba! – hangzott Anya hangja valahonnan messziről.
Most mennem kell – mondta Roli. Én pedig egy perc gondolkodás után felugrottam a vállára és mentem vele. 

Anya esti mesét olvasott Rolinak, aztán megpuszilta, betakarta, leoltotta a villanyt és jó éjszakát kívánt neki.

- Manó, itt vagy még? – kérdezte Roli a sötétben suttogva.
- Itt vagyok – suttogtam vissza.
- Akkor mesélsz most nekem erről a fog dologról?
A fogak nagyon fontosak mindenkinek. Sok érdekességet tudok róluk. Például azt, hogy a gyerekeknek tejfogaik vannak, amik 6 éves korukban kezdenek el cserélődni a maradó fogakra.
- Hogy micsoda? – ül fel Roli izgatottan az ágyban. – Mi fog történni a fogaimmal?
- Kiesnek majd, de ne aggódj, az egyáltalán nem fáj. Nőnek helyette majd új, csontfogak. Erősek, viszont nagyon kell rájuk vigyázni. Meg kell tanulni helyesen megmosni őket.
- Miért? – kérdezi Roli. 
Nézz csak fel a plafonra, a varázsfogkefémmel odarajzolom Neked, hogy miért is kell nagyon vigyázni a fogainkra. A mi manó törzsünk mellett élnek a Fognyűvők, akikkel folyamatosan harcban állunk. Gonosz egy társaság. Befészkelik magukat a fogakba és kilyukasztják őket. Folyamatosan kalapálnak az éles kalapácsukkal, meg a vésőjükkel. Addig csinálják, amíg egészen a fog mélyére jutnak, és ha ott kalapálnak, az viszont már nagyon fáj.

- Ajjaj – jajdul fel Roli. – És mindegyik fogunkat megtámadják?
- Nézd csak, itt vannak a fogaink – rajzoltam újra a plafonra. – Az elsők a metszőfogak, utána a hegyesek a szemfogak és hátul, ezek a nagyok az őrlőfogak. A Fognyűvők az őrlőket támadják meg általában, mert oda nehezebben érünk el a fogkefével.
- Hogy kerülnek egyáltalán ezek a Fognyűvők a fogaink közelébe?
- Ó, ők ott vannak mindenhol. Nagyon szeretnek megbújni csokiban, nyalókában, édességben, mindenféle cukros dolgokban. És amikor ezeket eszitek, gyorsan átugrálnak a fogaitokra. De fogkefével villámgyorsan ki lehet űzni őket onnan.
- Nagyon fogok ezen túl figyelni, de kérlek Doktor Fogsor maradj velem, és segíts nekem.
- Persze, itt maradok veled – nyugtattam meg Rolit.

Azóta együtt lakunk, itt Roli szobájában. A varázsfogkefémet azóta nem arra használom, hogy láthatatlan legyek, hanem inkább sokszor rajzolok érdekességeket a plafonra Rolinak. Liának is rajzolnék, de ő egyelőre jobban érdeklődik a szakállam iránt. Folyton meg szeretné húzgálni, úgyhogy őt inkább elkerülöm.

Tudjátok mit? Nézzetek be Ti is minden nap a fogmosó poharatok mögé, hátha találkoztok egy tudós manóval!

Fogak Világa

A Hold Dental fogászat saját mesesorozata!


Made by: Mental Rocket