2. rész

Sziasztok!

Emlékeztek még rám? Doktor Fogsor vagyok, a tudós manó. Mindent, de mindent tudok a fogakról.

Ti jól aludtatok?

Nálunk nagy esemény történik. Tudjátok, Roli kistestvére Lia 8 hónapos. Éppen egy nagyon fontos, közös feladaton dolgozunk. Fogakat növesztünk Liának. Hiszen itt az ideje, hogy neki is előbújjanak a tejfogai.

- Miért pont most? – kérdezi Roli teli szájjal reggelizés közben.

- Ó, majd én megmondom! – válaszoltam gyorsan Rolinak. - A fogak fejlődése már egészen kicsi korban elkezdődik a fogínyen belül, de ezt még nem látjuk. A leggyorsabb tejfogacskák már fél éves korban megjelennek. Aztán mire a gyerekek 2 évesek lesznek mind a 20 tejfoguk előbújik.

- Már értem. – mondta Roli, majd felugrott az asztaltól és szaladt is játszani.

A fognövesztés mindenkinek nagy feladat. Elsősorban Liának, hiszen neki fájdalommal jár. Aztán persze Anyának is, mert Lia már napok óta nyűgös. Nem lehet vele semmit csinálni, még a délutáni alvásából is felriadt. Mindemellett bosszantóan sokat folyik a nyála, alig eszik, és mindenért csak sír. Nincs kedve játszani a búgócsigával és a szuper zenélős oroszlánnal sem. Leginkább Anya ölében üldögél. Roli persze már nem emlékszik rá, hogy milyen is a fognövesztés, hiszen ő már nagyfiú. Nem emlékszik arra sem, hogy az ember – illetve hát a gyerek – ilyenkor legszívesebben csak rágcsál. Legyen az bármi, csak beférjen a szájába. Lia is mindent megrág, ami csak a kezébe kerül. Ezért aztán Roli is panaszkodik, de ő nem a fájdalom miatt.

- Anya, Lia olyan, mint egy csiga, csupa nyál körülötte minden, megint beletenyereltem a nyáltócsa közepébe - ordítja Roli ma már sokadszor.

- Anyaaaaaaaa, miért pont mindig a legfontosabb és legerősebb játékkatonát kell megcsócsálni. – hangzik a kiabálás már megint.

- Anya, ne már! Lia a babája egész fejét a szájába vette!

Ha tudná, hogy egyszer Lia engem is megpróbált megrágni, de még időben el tudtam menekülni.

- Rolikám, legyél türelmes – nyugtatja Anya Rolit. Pedig ő sem türelmes, zilált a haja, és tegnap már azt mondta Apának, hogy még egy ilyen éjszaka, és inkább ragaszt fogakat Liának ragasztóval.

Délután az udvaron játszottunk. Lia ott legalább egy kicsit elfoglalta magát. Persze megrágta a homokozólapátot és a csúszdára felkapaszkodva a csúszda szélét is. Összenyálazta a dömper kerekét, és megpróbálta elkapni Cirmos farkát is. Anya adott neki egy olyan rágókát, amire a boltban azt írták, hogy megkönnyíti a fogak kibújását. De az Liának egyáltalán nem tetszett, rágás helyett inkább elásta a homokozóban. Én közben ki sem látszom a feladataimból.

Roli pedig folyamatosan nyaggat.

- Doktor Fogsor! Játssz velem fogorvosost! Doktor Fogsor! Gyere velem színezni! Doktor Fogsor, nézd az új kisautómat.

- Nem tudok Roli, - felelem- nagyon fontos dolgom van. Ilyenkor ellenőrzöm, hogy minden úgy történjen, ahogy annak történnie kell. Naponta többször nézem meg, hogy kellőképp feldagadt-e már az a fogíny, egészséges fogacska készülődik-e. Arra is oda kell figyelnem, hogy a fogak jó sorrendben érkezzenek. 

- Milyen sorrendben érkeznek a fogak? – kérdezi érdeklődőn Roli.

- Megmutatom Neked! – válaszoltam és már kaptam is elő a varázsfogkefém. – Egy fogsort rajzoltam vele a levegőbe. Először az alsó kettő metszőfog, utána a felső 4 metszőfog, és aztán újra az alsó kettő metszőfog. Emlékeztek még rá, hogy melyikek a metszőfogak?

- Igen, igen. A középsők, elöl.

- Ezután jönnek majd az őrlőfogak és végül a szemfogak. – a varázsfogkefémmel mindig rámutatok a sorban következő fogacskára, amik aztán szép színessé varázsolódnak.

- Persze olyan is van, hogy a fogak másként döntenek és más sorrendet választanak. Sőt olyan is, hogy egy-egy tejfog nem bújik elő. Ez egyáltalán nem probléma, csak nekem fel kell jegyeznem a mindent tudó kiskönyvembe, hogy később helyre tudjuk hozni a hiányosságokat. – válaszolom Neki.

Roli végre megnyugszik és kiszínez a húgának egy szép képet a legnagyobb fogról.
Lassan elérkezik az este. Mindenki nagyon fáradt már. Liát kimeríti a fognövesztés, Roli nyafog, mert nem tudtam ma vele játszani, Anya nem bírja a folyamatos nyűgösködést, Apának pedig nagyon sok dolga volt a munkahelyén. Még szerencse, hogy itt van Nagymama, aki elringatta Liát, színezett Rolival, főzött Anyának egy kávét, és adott egy tányér meleg levest Apának.

Éjszaka végre megérkezett Lia első fogacskája. Mosolyogva ébredt, és amikor a száját tátotta jól látszódott egy vékony csíkocska a fogínyén. A fürdőszoba polcra pedig beköltözött az ötödik fogkefe, egy rózsaszín tündéres. Az első fog érkezésével immár ő is munkába állhat.

Fogak Világa

A Hold Dental fogászat saját mesesorozata!


Made by: Mental Rocket