3. rész

Sziasztok!

Képzeljétek, történt valami nagyon érdekes dolog nálunk. Roli egyik nap izgatottan tért haza az óvodából.

- Doktor Fogsor, Doktor Fogsor! Valami nagyon fontosat szeretnék mondani, hol vagy? – kiabál be Roli a szobába.

Most érkezett haza és már hangzavart csap. Pedig épp próbáltam megfejteni egy fontos tudományos dolgot.

- Mit ez a nagyon izgalmas Roli? Talán Lia elkapta Cirmos farkát és lerágta? – kérdezem tőle.

Amikor Roli hazaér az óvodából mindig akad valami fontos mondanivalója, amit feltétlenül meg szeretne osztani velem. De most tényleg nyugtalannak látszik.

- Dehogy. Illetve ezt nem is tudom pontosan, mert ma még nem láttam Cirmost. De holnap az egész nagycsoport meglátogatja a fogorvos nénit. – meséli Roli izgatottan. Bea néni azt mondta, hogy a doktor néni nagyon kedves, Nóri néninek hívják, és van egy igazi fogorvosi széke. De én nagyon félek, mert nem tudom, mi az a fogorvosi szék, és azt sem tudom, hogy mit fognak csinálni ott velünk.

Próbáltam megnyugtatni Rolit, hogy minden rendben lesz, de láttam, hogy itt másra van szükség. Elővettem hát a varázsfogkefémet, és varázsolni kezdtem. Varázsoltam a plafonra egy szép, nagy fogorvosi széket.

- Nézd csak Roli, a fogorvosi szék nagyon érdekes. Lehet benne például liftezni fel és le. Ezzel a liftezéssel tudja a fogorvos néni vagy a fogorvos bácsi olyan magasságba állítani a széket, hogy könnyedén beleláthasson a szádba.

- De jó! Ez pont úgy hangzik, mint egy vidámpark – vág közbe Roli.

- Amikor már jó sokat lifteztünk a székkel, nagyra kell majd nyitnunk a szánkat. Mutassátok csak, milyen nagyra tudjátok nyitni a szátokat! Jó, így rendben lesz.

- Miért kell kinyitni a szánkat? Én nem fogom kinyitni – duzzog Roli.

- Pedig muszáj lesz – felelem neki – hiszen a fogorvos néni csak így tudja majd meglesni, hogy azok a gonosz Fognyűvők nem támadták-e meg a fogaidat. Egy tükörrel fog majd jól körbenézni a szádban.

- Na jó, hát akkor majd még meglátom, hogy megengedem-e. Viszont van egy ötletem. Eljössz velem holnap a fogorvoshoz?

- Holnapra szerencsére nincs más dolgom, úgyhogy szívesen elkísérlek – felelek Rolinak.

Másnap korán kelünk. Anya mint mindig, most is finom kakaóval ébreszti Rolit. A kakaóivás és a reggeli után általában egy kis játék következik, de ez ma elmaradt. Roli szokásától eltérően nagyon csendes. Nem akar játszani, alig iszik valamennyit a kakaóból, nehezen veszi rá magát a reggeli fogmosásra is. Ma még indulni sem szeretne.

- Gyere már Rolikám – mondja Apa. – El fogok késni a munkából. Indulnunk kell.

Én beugrom Roli kardigánjának a zsebébe, onnan figyelem az utat az óvodáig. Mikor megérkezünk a csoportszobához látom, hogy a gyerekek nagyon furcsán viselkednek. Roli mesélte, hogy Dani például mindig jókedvűen, nevetve szalad be a csoportszobába. Most mégis ott ül az anyukája ölében és a könnyeit törölgeti.

- Hm. - Gondolom magamban! – Szóval a többek sem akarnak fogorvoshoz menni.

Bea nénivel tízóraiznak a gyerekek. A tízórait alapos fogmosás követi, majd az óvodai csoport sorban áll és elindulnak a fogorvoshoz. Nóri néni már várja a gyerekeket. Nóri néninek szép fehér köpenye van és olyan szép mosolya, hogy a gyerekek – hiába is próbáltak meg morcos arcot vágni – visszamosolyognak rá. A doktor néni először a teljes csoportot behívja a rendelőjébe és megmutatja nekik a fogorvosi széket és a fogorvosi eszközöket.

- Nézd csak, Doktor Fogsor, ez tényleg olyan, mint amilyennek Te is elmesélted. – suttogja nekem Roli.

Mindenki kézbe veheti a kis tükröt, liftezhet egyet a fogorvosi székben, és megnézheti a hatalmas fogsort, ami ott díszeleg Nóri néni asztalán. A gyerekekből elszáll minden félelem, és rengeteg kérdést tesznek fel, egymás szavába vágva.

- Jól van gyerekek, kezdjük a vizsgálatokat! – Mondja Nóri néni. – Ki lesz a bátor, első
jelentkező?

Nagyon büszke vagyok, mert Roli keze lendül először a magasba.

- Jól van, nagyon bátor vagy – dicséri meg Rolit Bea néni és Nóri néni is. – A többiek szépen üljenek le a váróteremben, szépen sorban fogtok aztán visszajönni a rendelőbe. Rolikám, te maradj itt, és ülj be a székbe.

Roli kicsit fél ugyan, de nagyra nyitja a száját. Nóri néni a kis tükörrel elkezdi Roli fogait nézegetni.

- Ó jaj – sóhajt Nóri néni. Egy papírra felír valamit, és odaadja Bea néninek.

Roli már kész is van a vizsgálattal, arcán vidám mosollyal, a kezében pedig egy szuper autós matricával hagyja el a rendelőt. Nem is gondol arra, hogy nemsokára újra a fogorvosi székben ül majd. Én viszont nemhiába vagyok tudós manó, előlem nem lehet eltitkolni semmit.

- Ó jaj - sóhajtom én is.

Mielőtt azonban Nektek is beszámolnék arról, hogy mit írt Nóri néni a papírra ellenőriznem kell valamit a tudományos könyveimben.

Nemsokára találkozunk!

Fogak Világa

A Hold Dental fogászat saját mesesorozata!


Made by: Mental Rocket