4. rész


Sziasztok!

Emlékeztek még mi történt múltkor? Az óvodai csoport látogatást tett a fogorvosnál. Nóri néni mindent megtett azért, hogy az óvodások jól érezzék magukat. És történt még valami nagyon
titokzatos. Nóri néni felírt valamit egy papírra. Hogy mit? Figyeljetek csak

Aznap, amikor Anya eljött Roliért az óvodába az óvónéni a kezébe adta azt a papírt, amit Nóri néni írt a fogorvosi rendelőben. Hazafelé Roli izgatottan mesélte az élményeit a fogorvosi rendelőről, beszámolt minden érdekességről. Legjobban persze a liftezős szék és a kis tükör tetszett neki, amivel Nóri néni körbenézett a fogainál. Otthon aztán Anya így szólt:

- Rolikám, hamarosan újra meglátogatjuk Nóri nénit. Azt írta nekem, hogy az egyik fogad kilyukadt.

- De az fájni fog? – kérdezte Roli kicsit ijedten.

Akkor már úgy éreztem, hogy rám is szükség van, így előbújtam Roli kardigánjának zsebéből, ahol egészen addig lapultam.

- Látod Roli mondtam Neked, hogy azok a gonosz kis Fognyűvők milyen hamar be tudják fészkelni magukat a fogaidba!

Elővettem a varázsfogkefémet és mesélni kezdtem a Fognyűvőkről.

- Nézd csak Roli, itt a fogad – rajzoltam fel egy szép tejfogat a plafonra. – Ezek pedig a Fognyűvők.

Egy intésemre gonosz arcú, apró kis manók jelentek meg Roli falra festett fogán. Kezükben pici kalapácsot és vésőt tartottak. A három Fognyűvő szinte egyszerre kezdte el kalapálni és vésni Roli fogát. Egészen addig folytatták, amíg egy kis lyukat nem ejtettek a fehér fogon. A kis lyukba aztán beleugrottak, és ott folytatták tovább a rosszalkodást. Roli sírni kezdett.

- Doktor Fogsor! Ezek a manók most tényleg ott laknak a fogamban?

Anya magához ölelte Rolit és vigasztalni kezdte.

- Jól van Roli, megnézzük majd kicsit közelebbről ezt a fogacskát Nóri nénivel. Ha nincs olyan nagy baj, akkor nem is fogjuk piszkálni, hiszen ezek csak tejfogak, úgyis nemsokára kiesnek, és nőnek helyette majd egészséges, maradandó fogak. A Fognyűvők nem is olyan gonoszak ám.

Hát komolyan mondom Nektek, én majdnem leestem a fotel támlájáról. Hogy mondhat Anya ilyet? Ez egyáltalán nem jó megoldás!

- Anya, ugye viccelsz? – kérdeztem tőle kissé idegesen. – Nézz csak vissza a plafonra!

Az odavarázsolt fogban a Fonyűvők éppen vidám táncot jártak. A nyelvüket nyújtogatták és
szamárfület mutogattak nekünk. Kalapácsaikkal és vésőikkel hadonásztak, egészen addig, amíg az egyik fejbe nem kólintotta a másikat. Ekkor aztán jól összeverekedtek.


Láthatjátok, hogy a Fognyűvők nem túl eszes népség. – folytattam a mesémet Rolinak és Anyának. – Viszont egészen addig kalapálnak, vésnek, harapnak és ütnek, amíg el nem érik a
fog legalját. A kedvenc helyük a fog gyökere, oda szeretnek a legjobban befészkelni. De a fogunk gyökere nagyon érzékeny. Ha eljutnak odáig, akkor már nagy fájdalmat tudnak okozni. Jobb lenne még időben kiűzni őket onnan egyszer és mindenkorra

De nem lenne egyszerűbb jó erősen fogat mosni, és a fogkefével kitessékelni őket a helyükről? – kérdezte Anya még mindig Rolit vigasztalva.

De, egyszerűbb lenne, de sajnos nem elég hatásos – feleltem. – Ha a fogon marad egy lyuk, oda sokkal könnyebben visszatérnek, és folytatják a munkájukat. A lyukat mindenképp be kell tapasztani.

Hát jó – sóhajtott Anya, - akkor holnap újra elmegyünk Nóri nénihez.

Az éjszaka aznap nagyon rosszul telt. Roli csak forgolódott, alig bírt elaludni. Végül aztán Apa és Anya is megígérte neki, hogy ha gyorsan elalszik, akkor ők is ellátogatnak majd Nóri nénihez, és Nóri néni az ő fogaikat is megnézheti majd a szuper kis tükörrel. Amikor Roli nagy nehezen mégis álomba merült óriási Fognyűvőkről álmodott, akik kalapácsaikkal mindent romba döntöttek körülötte. 

Másnap reggel Anya és Roli az óvoda helyett a fogorvosi rendelő felé indultak. Én pedig már megint ott gubbasztottam Roli zsebében. Nem szeretem Roli zsebét. Tele van mindenfélével. Van benne egy kis homok, néhány nagyon kemény kavics, és a kedvenc kisautója is, aminek a kereke folyton nekem ütközik. Nem egy kényelmes hely, szó se róla.

Nóri néni ma is barátságosan fogadott minket.

- Szia Roli, de örülök, hogy máris visszatértél. Látom, hogy izgulsz, de semmi okod rá. Szerencsére csak egy nagyon kicsi lyuk van a fogadon, egyáltalán nem fog fájni, amit csinálok vele.

Roli kicsit megnyugodott és nagyra nyitotta a száját. Nóri néni felliftezte a szuper székével, én pedig felugrottam Roli feje fölé és a varázsfogkefémmel megint egy fogat rajzoltam a fogorvosi rendelő plafonjára. Ez ugyanaz a fog volt, mint tegnap. A Fognyűvők még mindig ott voltak. Most kimerülten jobbra-balra dőlve az igazak álmát aludták. Nóri néni Roli fogához érintett egy kis gépet, ami berregni
kezdett. Na erre már a Fogynyűvők is felriadtak és hanyatt-homlok menekülni kezdtek. Aztán Nóri néni bekente Roli fogát valamivel, és a fog úgy nézett ki, mint új korában.

Kész is vagyunk Roli – mondta Nóri néni. – Nagyon jól tettétek, hogy már most eljöttetek. Ha hagyjuk a Fognyűvőket dolgozni, nagy fájdalmat tudnak okozni. Ráadásul már ilyenkor veszélyesek a maradandó fogakra is, hiszen a rossz tejfog melletti fogakat is megtámadják. Sőt, abba a csontfogba is kárt tudnak tenni, ami a tejfog alatt nő.

- Köszönjük Nóri néni! – mondta Anya.

- Nóri néni – szólalt meg ekkor Roli – én soha többet nem akarok Fognyűvőket a fogaimba!

- Nagyon jó Roli – nevetett fel Nóri néni – nincs más dolgod, mint minden nap kétszer alaposan megmosni a fogaidat. Édesség helyett pedig válassz valami finom gyümölcsöt. Tudod, a Fognyűvők is az édességet szeretik a legjobban! És gyere el hozzám minden évben kétszer, hogy ellenőrizhessük, hogy a Fognyűvők nem költöztek-e be mégis valamelyik fogadba.

Roli boldog mosollyal, újra egészséges fogakkal és egy szép piros almával lépett ki a rendelőből. Én pedig felültem a vállára, mert már így is tele ment a szemem a homokkal.

És hogy mi lett a Fognyűvőkkel? Ijedtükben hetedhét országon keresztül szaladtak és elhatározták, hogy soha többet nem költöznek be Roli fogaiba.

Fogak Világa

A Hold Dental fogászat saját mesesorozata!


Made by: Mental Rocket