6. rész

Sziasztok!

Nálunk nagy esemény van készülőben. Roli nemsokára elballag az óvodából. Ez azt jelenti, hogy ősztől már iskolába fog járni és ezért el kell köszönnie az óvodától és az óvónéniktől. Roli már nagyon izgatottan várja az óvodai ballagást, és persze a legjobban azt várja, hogy minél hamarabb megvásárolják az iskolatáskáját és a tolltartóját. Addig azonban még sok időnek kell eltelnie és főleg el kell ballagni az óvodából. Roli és az óvodai csoport szép műsort tanulnak, ajándékot készítenek, rajzolnak, színeznek, szóval nagyon elfoglaltak. A nagy nyüzsgésben Roli észre sem vette, hogy valami nagy dolog készül a fogainál. Megnyugodhattok, szerencsére nem a Fognyűvők támadták meg újra.

- Hm – mondtam elgondolkozva egyik este, miközben Roli hadarva mesélte az aznapi élményeit – ha számításaim nem csalnak, akkor ennek most kellene történnie. Csak nem valami hiba csúszott a dologba? – morfondíroztam magamban és elővettem a mindentudó jegyzetfüzetemet, hogy újra kiszámolhassak benne valamit.
- Roli, - szóltam a számítás végén – nem vettél észre valami furcsát a fogaidnál?
- Furcsát? Nem. – felelt Roli és folytatta – Képzeld Doktor Fogsor, az óvodai ballagáson még torta is lesz!
- Roli, megtennéd, hogy kinyitod a szádat? – kértem tőle, és ő nagyra tátotta a száját.

A varázsfogkefémmel végig kocogtattam az összes metszőfogát, tudjátok azt a négyet legelöl.

Aha! – kiáltottam fel az utolsónál! – Roli hiszen a te fogad mozog!

Roli a fogához nyúlt és megmozgatta, majd hirtelen elkapta a kezét és még a szeme is elkerekedett.

- Azta! A nagy készülődésben észre sem vettem! Most mi lesz? Doktor Fogsor, ragasszuk meg, hogy ne mozogjon!
- Dehogy ragasztjuk! – mondtam nevetve Rolinak! – A tejfogaknak ez a dolguk. Kiesnek és egy idő után erősebb csontfogak nőnek a helyükre.
- De én úgy félek Doktor Fogsor! Biztos fájni és vérezni fog, ahogy kiesik a fogam, és amikor majd az új fogak nőnek, na az lesz igazán csak a rossz. – sírta el magát Roli.
- Dehogy Rolikám, mindjárt elmesélem Neked hogy van ez.
- Roli! – kiabált be Anya – Lia elkészült a fürdéssel, most Te következel! Nagy, habos fürdővizet engedtünk Neked, szaladj gyorsan.

Roli megszeppenve indult el a fürdőszoba felé. Én is mentem vele, hogy beváltsam az ígéretemet(,) és elmeséljek neki mindent a fogváltásról. Roli beszállt a kádba, én pedig elővettem a varázsfogkefémet, meglengettem a fürdőkád fölött, és a habból kiemelkedett egy nagy fogsor. Roli érdeklődve várta a magyarázatomat.

- Nézd csak Roli, ezek a tejfogaid. A gyerekek többségének pontosan 20 tejfoga van. A felnőtteknek viszont 32 maradandó foga van.
- Ez hogy lehetséges? – kérdezte Roli.
- A gyerekek tejfogai mögött minden oldalon alul és felül is nő egy-egy új őrlő fog – ekkor a habból négy fog emelkedett ki és vidám buboréktáncot járva csatlakoztak a fogsorhoz.
- Ezt követően a tejfogakat kilazítja az alatta növekvő csontfog. Majd szépen egymás után kiesnek. Először a négy metszőfog. Tudod melyikek azok, ugye?
- Persze, - felelte Roli. – Ez a négy itt elől.

Ahogy hozzáért a habhoz a buborékok kipukkantak, és a négy tejfog eltűnt. Helyette megjelent négy nagyobb csontfog.

- Ezután egy kicsit lassabban nőnek az új fogak. 10 éves korod körül cserélődnek majd az őrlőfogak, utána a szemfogak.

A habból készült fogak szépen ugyanúgy kicserélődtek, ahogy a metszőfogak. A fogakhoz csatlakozott az utolsó négy őrlőfog, ezzel teljes is lett a fogsor.

Rolinak nagyon tetszettek a buborékok, és egy kicsit jobb kedvre derült.

- Doktor Fogsor, ez ugye nagyon fáj? – kérdezte még egy kis aggodalommal a hangjában.
- Szerencsére egyáltalán nem fájdalmas a tejfogak kihullása, és a csontfogak növekedése.

Roli fürdés után fogat mosott és ágyba bújt. A készülődés a ballagásra nagyon fárasztó, így gyorsan el is aludt. Másnap vidáman kelt, és örömmel ment óvodába. Aznap én is elkísértem, és megígértem neki, hogy délután (én) is érte megyek Anyával és Liával.

A délután hamar elérkezett. Lia még alig ébredt fel a délutáni alvásból, Anya már ültette is be a babakocsiba, hogy induljunk az óvodához. Lia az uzsonnáját a babakocsiban majszolta el. Ilyenkor Anya mindig egy friss kiflit nyom Lia kezébe. Ahogy odaértünk az óvodához Roli szaladni kezdett felénk.

- Anya! Doktor Fogsor! Képzeljétek kiesett a fogam!
- Nahát Roli, - mondta Anya – nagyon nagy fiú vagy már! Csorbacsík lettél! Mi történt? Hogy esett ki a fogad?
- Hát almát kaptunk az uzsonnához, és ahogy beleharaptam a szép piros felébe, éreztem, hogy a fogam egyszer csak kiugrik a helyéről.
- Ugye nem fájt? – kérdeztem Rolitól.
- Nem, egyáltalán. – felelte Roli. – Nézd, itt van a zsebemben!
- Jól tetted, hogy megtartottad – mondta Anya – akkor legalább meglátogathat a Fogtündér!
- Fogtündér? – csodálkozott Roli – ki az a Fogtündér?
- Még ezt sem tudod? – csóváltam a fejem, miközben megpróbáltam Lia kezéből kimenekülni.

Nem tudom említettem-e már, de Lia leginkább megrágni szeret. Vagy a szakállamat rángatja. Egyik sem kellemes élmény. Azt pedig el sem tudtam képzelni, hogy Roli még sosem hallott a Fogtündérről. Ti ismeritek?

- A Fogtündér egy csodálatosan szép tündér, aki átlátszó szárnyakon szállva látogatja meg azokat a gyerekeket, akiknek kiesett a foguk. A Fogtündér nagyon elfoglalt, ezért jelezni kell neki, hogy a te fogad éppen most hullott ki. – kezdtem el mesélni, miközben hazaindultunk.
- De hogy jelezhetek neki?

- Nagyon egyszerű! A kiesett fogad beteszed a párna alá.

Otthon aztán Roli a lehető leghamarabb ágyba bújt és a kiesett fogát a párna alá rejtette. Elhatározta, hogy bármi is történjen, neki találkoznia kell a Fogtündérrel. Megpróbált ébren maradni(,) és néha mintha hallotta is volna az átlátszó szárnyak suhogását. Nem tudni mikor és hogyan, Roli mégis elaludt. Reggel egy levelet talált a párnája alatt. Ez állt benne:

„Kedves Roli!
Köszönöm szépen a fogadat, magammal viszem és beteszem a kincseskamrámba. Cserébe viszont hagyok itt Neked egy kis ajándékot! Remélem örülni fogsz neki!
Üdvözlettel: Fogtündér”


Roli a levél mellett egy matricát talált, amely a kedvenc mesehősét, egy bátor katonát ábrázolt. Gyorsan felragasztotta a szekrénye belső oldalára, és odaerősítette mellé a levelet is. Majd a kiesett foga miatt büszkén mosolyogva indult el az óvodába.

Fogak Világa

A Hold Dental fogászat saját mesesorozata!


Made by: Mental Rocket