7. rész

Sziasztok!

Nagymama ma palacsintát sütött. Lia és én is imádjuk a palacsintát, de természetesen legjobban Roli szereti. Ennek hangot is ad, amikor az óvodából hazaérve már az ajtóból halljuk a hangját.

- Palacsinta! Palacsintaaaaaaa! Palacsinta illatot érzek! – kiáltotta és pár pillanattal később már ki is csapja a konyhaajtót, hogy idő előtt kikönyörögjön egy baracklekvárosat és egy kakaósat Nagymamától.

Nagymama már jól ismeri, ezért rámosolyog a beviharzó, palacsintát kuncsorgó kisfiúra. Roli lefékezett a nagy rohanásban. Olyan hirtelen állt meg, hogy majdnem elesett a saját lábában. Észrevette ugyanis, hogy Nagymamának két foga is hiányzik.

- Nagymama! Te is csorbacsík vagy! Nem is tudtam, hogy a nagymamáknak is nő új foguk a régiek helyett.
Nem Rolikám – mondta Nagymama – a Nagymamáknak nem nő új foguk.
Akkor Neked egyre kevesebb fogad lesz? És mi lesz, ha elfogy az összes? És különben is, hogy estek ki a fogaid? – záporoztak megállíthatatlanul Roli kérdései.

Úgy éreztem, hogy itt már közbe kell lépnem.

Majd én elmagyarázom Neked Roli – szóltam, és már szedtem is elő a varázsfogkefémet, hogy újra egy fogsort varázsoljak Roli szeme elé. De a fogak, mintha egy kicsit hasonlítanának a palacsintákra. Én is nagyon szeretem a palacsintát.
Van olyan, hogy a fogak az idők során annyira elromlanak, hogy sajnos ki kell húzni őket.
Au! – jajdult fel Roli. – Az nagyon fájhat.
- Szerencsére ebből én nem érzek semmit. – vágott közbe Nagymama.
Miért? – kérdezte Roli.
A fogorvos néni érzésteleníti a számat arra az időre, amíg a fogat kihúzza. Így a zsibbadáson kívül semmit sem érzek. – mondta Nagymama.

 A varázsfogkefémmel újra varázsolni kezdtem, és pont ugyanazok a fogak, amik Nagymamánál is hiányoznak eltűntek a fogsorból. Roli nem tudott betelni a varázslattal, pedig többször látta már, hogy milyen csodás trükkökre vagyok képes a fogkefémmel.

- És mikor nőnek új fogaid? – kérdezte Roli tele szájjal.
- Nem nőnek már új fogaim Rolikám – felete ismét Nagymama.
- Akkor te már mindig csorbacsík maradsz? – nevetett fel a kisfiú.
- Nem. – vettem át a szót. - Az időseknél a kiesett fogakat pótolni kell. Tudod Roli, a fogainkkal rágunk és ha sok ideig hiányzik egy vagy több fogunk, akkor nem tudjuk jól megrágni az ételt. Ráadásul a hiányzó fogak miatt elmozdul a teljes fogsor.
- És hogy lehet pótolni a fogakat? – kérdezte Roli.

- Nagyon sok módja van. Nagymama ellátogat majd Artúr bácsihoz, aki mindent tud a fogak pótlásáról. Megbeszélik, hogy az ő esetében melyik módszer lenne a legjobb.
- Nagymama , van egy ötletem! Amíg neked sincs meg minden fogad alapítsuk meg a Csorbacsík Klubbot. Te, Lia és én leszünk a Klubtagok!

Roli beszaladt a szobájába egy papírért és a színes ceruzáért, hogy elkészítse az első rajzot a Csorbacsík Klubról. A rajz egy hiányos fogsort ábrázolt, amelyben minden fogat más színűre színezett. Nagymamának és Liának is nagyon tetszett a rajz. Én pedig rávarázsoltam a fogkefémmel Roli, Lia és Nagymama nevét.

Nem sokkal később Nagymama meglátogatta Artúr doktor bácsit, és megállapodtak abban, hogy a két új fogat egy kis csavarral rögzítik majd be a helyére. Az utolsó ellenőrzésre Roli is Nagymamával tartott.

- Szia Artúr bácsi! – köszönt vidáman a fogorvosnak.
- Szia Roli! Nagyon sokat hallottam már Rólad! – üdvözölte Rolit a fogorvos.
- Te tényleg tudod pótolni a hiányzó fogakat?
- Bizony! Megmutatom Neked, hogyan szoktam. Nézd csak! – mondta a doktor bácsi és a kezébe vette az asztalán lévő műfogsort. - A leggyakoribb, amikor két kis csavarral új fogakat
erősítünk a fogínybe.

Kivett belőle két fogat, és megmutatta a csavarokat, amelyekkel újra a helyükre lehet őket igazítani.

- Viszont, ha egymás mellett több fog hiányzik, akkor így nem lehet. Ilyenkor készítek az egészséges fogak közé egy olyan szerkezetet, ami erősen megtartja az új fogakat. Ez olyan, mintha egy hidat építenék a fogak közé.

- Hidakat? De vicces – nevetett fel Roli. – Majd, ha Nagymamának is hidat kell készíteni, akkor elnevezzük azt is, mint ahogy a hidakat szokták. Én tudom ám, hogy van például olyan, hogy Lánchíd. Nagymama szájában majd a Nagyi-híd lesz.Ez Artúr doktornak is nagyon tetszett.

- Jó ötlet Roli! És képzeld, sajnos olyan is előfordul, hogy valakinek egyetlen foga sem marad, mert az összes elromlik. Ilyenkor egy egész fogsort készítek neki. Ezt protézisnek hívják.
- Azta – ámult el Roli. – Tényleg van olyan, akinek már csak olyan fogai vannak, amit Artúr doktor készített?
- Bizony ám! A Te nagymamádnál még nem kellett protézist, vagy hidat készíteni. Elég volt a két hiányzó fogat pótolni.

Roli és Nagymama vidáman sétáltak haza a fogorvosi rendelőből. Útközben betértek a cukrászdába és palacsintát ettek. Az óvodai ballagásra Rolinak ugyan kiesett még egy tejfoga, Nagymama viszont már hiánytalan, széles mosollyal tudta köszönteni kisunokáját.

A Csorbacsík Klub a megalapítás óta folyamatosan működik. Nagymama pedig tiszteletbeli tagként folyamatosan süti a finomabbnál finomabb süteményeket a Klub tagjai részére. Persze, palacsintát is. A legutóbbi adagból Artúr bácsinak is vittünk, aki nagyon örült neki.

Fogak Világa

A Hold Dental fogászat saját mesesorozata!


Made by: Mental Rocket