8. rész

Sziasztok!

Nagyon gyorsan eltelt a nyár! Olyan sok minden történt, hogy fel sem tudnám sorolni. Voltunk nyaralni a tengerparton, ami nagyon érdekes volt. Sós volt a víz, láttunk tengeri csillagot és olyan halakat, amik úgy néztek ki, mint egy hatalmas felfújt lufi tüskékkel. Roli, Lia és én sok időt töltöttünk Nagymamával a játszótéren, rengeteget kirándultunk. Nemrég pedig megvásároltuk Roli iskolatáskáját és tolltartóját, mert nemsokára kezdődik az iskola.

- Rolikám! – szólt Anya. – Ma újra ellátogatunk Nóri nénihez. Emlékszel még rá? Ő az a kedves fogorvos néni, akivel az óvodai csoporttal ismerkedtetek meg.

De Rolinak más tervei voltak aznapra. Már nekilátott egy hatalmas homokvár építésének a homokozóban. Épp vizesárkot készített a vár köré, ami majd megvédi a betolakodókat, és valljuk be, ez sokkal érdekesebb volt, mint fogorvoshoz menni.

- Anya, nem akarok. Menjen ma inkább Lia. – nyafogott Roli.
- Nem, Rolikám, Neked kell jönnöd, a te fogaidat fogja megnézni Nóri néni. Tudod, nagyon fontos ilyenkor figyelemmel kísérni, hogy megfelelő helyen nőnek-e a maradandó fogaid. És az is fontos, hogy a tejfogaid egészségesek-e. Annyi fagyit és jégkrémet ettetek nyáron
Nagymamával, hogy nem csodálnám, ha néhány Fognyűvő éppen hatalmas munkában lenne a szádban.

- De én minden nap mosok fogat. – ellenkezett tovább Roli. – És különben is, mi az, hogy jól nőnek-e a fogaim. Nőnek, ahogy kell.
- Persze – kukkantottam ki a homokvár egyik emeleti szobájából. – De ha mégsem nőnek jó helyen azok a fogak, akkor előfordulhat, hogy segíteni kell nekik egy különleges szabályzóval.

Roli néhány pillanatra abbahagyta a vizesárok építését, és csodálkozva nézett rám.
- Hogy mivel? – kérdezte értetlenül.
- Fogszabályzó készülékkel. – feleltem neki. – Ha a fogaid nem nőnek szépen sorban, akkor fogszabályozót kell viselned, ami segít a fogaknak visszaigazodni a sorba, ahol lenniük kell. Ez több szempontból is nagyon fontos, de szerintem majd Nóri néni részletesen elmesél mindent.

Igazából szívesen varázsoltam volna Rolinak a varázsfogkefémmel egy klassz fogsort homokból, hogy bemutathassam neki, miért is van szükség fogszabályozásra, de sajnos a varázsfogkefém teljesen tele ment homokszemekkel, és így sajnos nem működött rendesen. Félő volt, hogy a fogsor helyett egy hatalmas cápát varázsol a vizesárokba, amitől mindenki megijedne.

Roli viszont kíváncsiságtól hajtva beszaladt a házba, tiszta ruhát húzott, megmosta a kezét és persze a
fogát is.

- Indulhatunk. – mondta lelkesen.

Anyával és Rolival elindultunk Nóri nénihez. Nóri néni ma is kedves mosollyal fogadott minket.

- Szia Roli! De jó, hogy újra látlak! – köszöntötte Rolit. – Természetesen Önt is üdvözlöm Doktor Fogsor.
- Jó napot kívánok! – feleltem, és udvariasan megemeltem a kalapomat.

Roli beült a fogorvosi székbe, megint liftezett egy pár kört, majd nagyra nyitotta a száját. Nóri néni a kis tükrével belekukkantott Roli szájába és jó alaposan körbenézett. Amikor végzett, így szólt Rolihoz.

- Nagyon megdicsérlek! Egészségesek a fogaid, nincs szükség újabb fogtömésre. Látszik, hogy minden nap megmosod őket legalább kétszer és szépen foglalkozol velük. Viszont az egyik fogad egy kicsit hátrébb nő a sorban, mint kellene. Ez általában magától rendeződik, mégis örülnék, ha megmutatnánk a fogszabályozós doktor néninek.

Ebben a pillanatban egy másik fogorvos néni lépett be az ajtón.

- Jól hallottam, hogy valaki azt mondta, hogy fogszabályozás?
– kérdezte mosolyogva és odaállt Roli mellé.
- Szia, Dóri néni vagyok! – mondta az új fogorvos néni.
- Én pedig Roli. – mutatkozott be a kisfiú és újra nagyra nyitotta a száját.

Dóri néninek is volt kis tükre, amivel belenézett Roli szájába.

- Egyelőre nincs szükséged fogszabályozásra Roli, de azért folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a maradandó fogaid a helyükön legyenek. Viszont – fordult ekkor Dóri néni Anyához – ha már úgyis itt vagyok, szívesen megnézném az Ön fogát is.

- Az enyémet? – kérdezte Anya meglepődve. – De hiszen felnőtt korban már nincs szükség fogszabályozásra.
- Dehogy nincs! – felelte türelmesen Dóri néni. – A felnőttek fogai is kiigazíthatóak. Sőt, szükséges is a fogszabályozás, mert ha a fogak szabálytalanul állnak, nehéz őket tisztítani, és így a Fognyűvők sokkal könnyebben végezhetik a dolgukat.

Roli kiugrott a székből, Anya pedig a helyére ült. Ő is nagyra nyitotta a száját és Dóri néni a kis tükrével körbenézett Anya fogai között is.

- Kész is vagyunk. – mondta Dóri néni. – Sajnos azt kell mondanom, hogy mindenképp szüksége lenne fogszabályozásra.

Anya a meglepetéstől alig tudott megszólalni.

De nekem dolgozni kell járni. Mégsem mehetek a munkahelyemre egy csomó vassal a számban. – aggodalmaskodott Anya.

Anya ugyanis egy olyan helyen dolgozik, ahol mindig beszélgetnie kell más nénikkel és bácsikkal.

- Nem lesz semmi gond – nyugtatta meg Anyát Dóri néni. - Hiszen már vannak olyan fogszabályozók, amik alig látszanak.
- Rendben, hát akkor legyen.

Anya még három látogatást tett Dóri néninél. Mindhárom alkalommal elkísértem én is. Először röntgen felvételeket készítettek a fogairól. Tudjátok, mi az a röntgen? Nem? Egy furcsa fénykép, amin látszanak a csontjaid is. A második alkalommal Dóri néni megmutatta Anyának, hogy mi az, amit a röntgen alapján a legjobb lenne viselnie. A harmadik alkalommal pedig Anya már a fogszabályozóval a szájában lépett ki a rendelőből. A varázsfogkefémet szerencsére erre az alkalomra már megjavítottuk, így Rolinak mindig meg tudtam mutatni, hogy mi történik Anyával.

Hazafelé aztán ettünk egy nagy adag fagyit és az iskolakezdés izgalmairól beszélgettünk. Roli és én is alig várjuk már!

Fogak Világa

A Hold Dental fogászat saját mesesorozata!


Made by: Mental Rocket