9. rész

Sziasztok!

Én olyan fáradt vagyok! Lia megtanult járni és nagyon gyorsan közlekedik a lakásban is, az udvaron is és a játszótéren is. Sajnos továbbra is nagyon viccesnek találja a szakállam rángatását. Pedig szerintem egyáltalán nem jó ötlet. Így folyamatosan bujkálok előle.

Lia pont olyan, mint a többi ennyi idős kisgyerek. Nagyon bátor. Főleg mióta megtanult járni. Megpróbál felmászni mindenhova, de persze ez nem mindig sikerül neki. Nem túl óvatos, ráadásul néha megpróbál olyan gyorsan szaladni, hogy aztán nem tud megállni. Megint épp felém tart!

- Roli, menjünk inkább be a szobádba és nézegessünk könyveket. Mesélek Neked valami érdekeset – szóltam Rolinak, miközben gyorsan elfutottam mellette.

Lia utánam szaladt, majd hallottam egy hatalmas huppanást. Megtorpantam és abban a pillanatban Lia torkaszakadtából üvölteni kezdett. Hátranéztem és azt láttam, hogy Lia az asztal mellett feküdt és a száját fogta. Nagyon szerencsétlenül pont az asztal szélének esett neki és csúnyán beütötte a száját.

- Anya! Gyere gyorsan! – kiáltott Roli.

De nem is volt szükség a kiáltozásra, mert Anya rögtön megjelent az ajtóban. Ölébe vette Liát és vigasztalni kezdte. Akkor láttuk csak, hogy nagyobb a baj, mint gondoltuk. Lia szája nagyon vérzett. Roli hozott egy zsebkendőt, Lia pedig rendületlenül üvöltött.

- Anya! – szóltam. – Meg kellene nézni, hogy Lia fogai nem sérültek-e meg a nagy esésben.

Anya megpróbált belenézni Lia szájába, de sajnos nem tudott, mert Lia csapkodott és ordított. Itt volt az ideje, hogy elővegyem a varázsfogkefémet. A plafonra csillámokat és tűzijátékot varázsoltam, ami annyira meglepte Liát, hogy egy pillanatra abbahagyta a kiabálást, így Anya meg tudta nézni a sérülést.


- Doktor Fogsor, nagy baj van, úgy látom, hogy Lia első fogai mozognak. Mit csináljunk? – kérdezte Anya kétségbeesve.
- Hívjuk gyorsan Nóri nénit! – válaszoltam. – A fogak elmozdulása, vagy sérülése esetén muszáj gyorsan fogorvoshoz mennünk.

Anya telefonált Nóri néninek, aki szerencsére éppen a rendelőjében volt. Anya gyorsan felöltöztette Liát és Rolit és elindultunk a fogorvosi rendelőbe. A rendelőben Nóri néni éppen egy bácsi fogát tömte be, úgyhogy egy kicsit várnunk kellett. Addig Anya mesét mesélt a gyerekeknek, én pedig megnéztem a váróban kiakasztott képeket.

- Szia Roli, szia Lia! – köszönt ki nemsokára az ajtón Nóri néni! – Gyertek be, hadd lássam, mi történt.


Anya gyorsan elmesélt mindent Lia eséséről. Nóri néni nagy nehezen vette rá Liát, hogy beüljön a fogorvosi székbe. Szerencsére őt is lekötötte az, hogy a fantasztikus fogorvosi szék liftezni is tudott. Lia végre kinyitotta a száját, így Nóri néni meg tudta vizsgálni.

- Sajnos tényleg elmozdultak a fogak. – mondta Nóri néni.

Anya arcán látszott az ijedtség, így a fogorvos néni gyorsan megnyugtatta. – Szerencsére ez nem nagy baj. A fogak ilyenkor általában maguktól visszarendeződnek a helyükre. De vigyázni kell rájuk, mert a tejfogak alatt már ott vannak a maradandó fogak is. Ha az elmozdult tejfogakat ilyenkor megpróbáljuk visszanyomni, vagy visszaigazítani a helyükre előfordulhat, hogy a maradandó fogakban teszünk kárt.

- Mit jelent az, hogy a maradandó fogak már a tejfogak alatt vannak? – kérdezte megdöbbenve Anya.

Ismét elővettem a varázsfogkefémet és a plafonra vetítettem egy gyönyörű fogat. Lia kedvéért ez a fog éppen rózsaszín volt és csillogott. A tejfog alá egy apró magocskát vetítettem. A gyerekek szájtátva figyeltek.

- Látod Anya? – kérdeztem. – Az a magocska a tejfog alatt már a maradandó fog. Azért kell nagyon vigyázni a tejfogakra, mert bármi baj történik velük, akkor a csontfogakat is veszélyeztetjük.
- Még szerencse, hogy nem tört le, vagy esett ki Lia foga. – sóhajtott Anya.
- Valóban szerencse. – válaszolta Nóri néni. – A kiesett tejfogakat nem tudjuk visszaragasztani, sőt pótolni sem szoktuk. Ilyenkor megvárjuk, hogy a helyére maradandó fog nőjön. A Fogtündér persze ilyen esetekben mindig kicsit össze van zavarodva, mert ezek a gyerekek nincsenek a listáján.


Lia végre leszállhatott a fogorvosi székből. Még mindig meg volt szeppenve egy kicsit, úgyhogy Anya karjába kéretőzött.

- Lia, sajnos Neked most csak egy szép matricát tudok adni – fordult felé Nóri néni. – Sem almát, sem kekszet nem tudsz most enni.

Nóri néni Anyához fordult, hogy adjon még néhány tanácsot arról, hogy mit kell tenni az elkövetkezendő időkben. Elmondta, hogy Liának egy kicsit nehezebben fog menni az evés a száján lévő seb és az elmozdult fogak miatt. Óvatosnak kell lenni, hogy ne érje újabb baleset, amíg a fogak vissza nem rendeződnek a helyükre.


Lia annyira elfáradt, hogy hazafelé a babakocsiban elaludt. Az almát és a kekszet mi kaptuk meg Nóri nénitől, úgyhogy a séta alatt elrágcsáltuk. Anya és Roli beszélgettek, szerencsére már Anya is megnyugodott. Én pedig egész úton azon gondolkoztam, hogy mennyi minden történt már Roliék családjával, mennyit beszélgettünk már a fogakról és milyen sokszor látogattuk meg Nóri nénit.

Fogak Világa

A Hold Dental fogászat saját mesesorozata!


Made by: Mental Rocket